علائم کیست مویی
منافذ روی پوست حاوی فولیکول مو هستند که برخی ریز و برخی درشت هستند. مو از انتهای منافذ رشد می کند. اما اگر بالای منافذ شما به دلیل مواد زائد یا سبوم بیش از حد مسدود و متورم شود، مو نمی تواند راه خود را به بیرون پیدا کند و در نتیجه به درون پوست رشد می کند. سپس، باکتری ها باعث عفونتی به نام فولیکولیت می شوند که کیست را ایجاد می کند.
در صورتی که کیست مویی دچار عفونت نشده باشد، احتمالاً علائمی را تجربه نمی کنید. اما اگر کیست آلوده و عفونی شود، شاید دچار علائمی شوید. پس در صورت داشتن این علائم حتماً برای معاینه دقیق به پزشک مراجعه کنید. علائم کیست های مویی عبارتند از:
- ترشح چرک و خون
- تورم
- احساس درد
- قرمزی پوست
- تب زیاد
علت ایجاد کیست های مویی
علت دقیق ایجاد کیست های مویی مشخص نشده است. طبق تحقیقات انجام شده، فرورفتگی موها به درون پوست می تواند علت ایجاد کیست باشد. همه موها از یک فولیکول مو رشد می کنند. گاهی اوقات، مو قبل از اینکه فولیکول را ترک کند، زیر پوست گیر می کند. هنگامی که مو در زیر پوست گیر می کند، باعث تحریک پوست می شود. همچنین، فولیکول مو را مسدود می کند و باعث ایجاد کیست می شود.
کیست مویی چگونه تشخیص داده میشود؟
به منظور تشخیص کیست، پزشک معاینات اولیه را انجام می دهد. بعد از بیمار درباره تاریخچه پزشکی وی سوالاتی را می پرسد. پزشک با بررسی کیست، میزان قرمزی، التهاب و تورم را مشخص می کند. برای تشخیص دقیق تر علت ایجاد کیست ممکن است آزمایشاتی نیز برای بیمار تجویز شود.
چه موقع برای درمان کیست مویی باید به پزشک مراجعه کرد؟
گاهی اوقات، فرد نیاز به درمان پزشکی برای از بین بردن کیست دارد. اگر به موقع به پزشک مراجعه کنید، درمان کیست نیز آسان تر خواهد بود. در کل، اگر مشکلات و علائم زیر را دارید باید برای درمان کیست های مویی به پزشک متخصص مراجعه کنید.
- در صورتی که کیست به خودی خود از بین نمی رود.
- در محل کیست درد زیادی را احساس می کنید.
- اطراف کیست دچار قرمزی و التهاب شده است.
- علائمی مانند تب شدید را تجربه می کنید.
- اگر دارای سیستم ایمنی ضعیفی هستید.
درمان کیست های مویی
کیست مویی را می توان در مراحل اولیه با روش های خانگی درمان کرد. کیست و ناحیه اطراف آن را همیشه تمیز نگه دارید .از تراشیدن نواحی اطراف کیست خودداری کنید، چون باعث ایجاد باکتری و عفونت می شود . چند بار در طول روز کمپرس گرم را به مدت 10 تا 15 دقیقه روی کیست قرار دهید. این کار به تخلیه کیست کمک می کند. برای جلوگیری از عفونت، یک محلول ضد عفونی کننده مانند روغن درخت چای را روی کیست بمالید. پمادهای آنتی بیوتیک را نیز می توانید برای تسکین درد استفاده کنید.
در صورتی که نشانه ای از عفونت سینوس پیلونیدال ندارید، احتمالاً احتیاج به شروع پروسه درمان پزشکی نخواهید داشت. اما در صورت داشتن عفونت باید به پزشک مراجعه کرده و تحت درمان قرار بگیرید. پزشکان برای درمان کیست مویی روش هایی را در نظر گرفته اند. یکی از این روش ها، برداشتن و حذف مو زائد در ناحیه کیست با استفاده از لیزر یا سایر روش ها است.
تخلیه آبسه نیز یکی دیگر از روش های درمان کیست های مویی است. پزشک قبل از شروع تخلیه آبسه از بی حس کننده های موضعی استفاده می کند. تخلیه آبسه باعث خروج چرک و کاهش میزان التهاب می شود. پس از تخلیه آبسه در صورت لزوم، پزشک انجام جراحی را به بیمار توصیه می کند. معمولاً پزشک مصرف آنتی بیوتیک ها را نیز برای بهبود التهاب و کاهش میزان عفونت تجویز می کند. پزشک برای از بین بردن کامل کیست مویی، عمل جراحی را انجام می دهد. این عمل با بیهوشی و بی حسی انجام می شود.
سخن آخر
کیست های مویی جزو مشکلات پوستی هستند که علت ایجاد آنها به صورت دقیق مشخص نشده است. با این وجود، کیستهای مویی معمولاً زمانی ایجاد می شوند که فولیکول مو مسدود می شود و موها به جای بیرون آمدن به داخل پوست رشد می کنند. شما نباید کیست های مویی را دستکاری کنید، چون این کار می تواند باعث بروز عفونت و جای زخم شود. جلوگیری از رشد موهای زیر پوستی، بهترین راه برای جلوگیری از ایجاد کیست مویی است. با این حال، اگر کیست ظاهر شود، معمولاً بی ضرر است و اغلب خود به خود از بین می رود.
کیست های مویی عارضه جدی نیستند ولی برای جلوگیری از تشدید عفونت باید درمان به موقع انجام شود. افرادی که خیلی زیاد دچار کیست یا موهای زیر پوستی می شوند، باید از پزشک درباره راه حل های کاهش بروز این مشکلات سوال کنند. با این حال، در صورتی که کیست با علائمی مانند قرمزی، التهاب و درد شدید همراه است باید زودتر درمان شود. معمولاً پزشکان برای از بین بردن کیست مویی و بهبود علائم، مصرف آنتی بیوتیک ها، تخلیه آبسه و جراحی را به بیماران توصیه می کنند.