راه های پیشگیری و درمان آبسه مقعدی
آبسه مقعدی یک بیماری بسیار دردناک است که در آن چرک در اطراف مقعد جمع می شود. این چرک ها نیز بر اثر عفونت غده های کوچک مقعدی ایجاد می شوند. با رعایت نکاتی ساده می توان از ابتلا به این بیماری پیشگیری کرد. همچنین راه های درمان آن نیز بسیار موفق و مؤثر هستند. در ادامه این مطلب از کلینیک آریایی قصد داریم تا هر آنچه که باید درباره این بیماری بدانید را به شما گوشزد کنیم.
معرفی بیماری آبسه مقعدی
اگر در ناحیه مقعد خود جوش یا چرک دردی را مشاهده کردید، به احتمال زیاد به آبسه مقعدی مبتلا شده اید. این جوش ها معمولاً قرمز رنگ و ملتهب هستند. البته ممکن است آبسه ها در بافت های عمیق تر ایجاد شوند و قابل مشاهده نباشند. اما این حالت بسیار نادر است و معمولاً به راحتی می توان آبسه ها را مشاهده کرد.
برای درمان این جوش ها و التهابات معمولاً عمل های جراحی انجام می شود. در این نوع جراحی با ایجاد برش، چرک و عفونت را خارج می کنند. با وجود اینکه عمل جراحی یک روش تهاجمی است اما اغلب موفقیت آمیز هستند و بیماری را به طور کامل درمان می کنند.
در بیش از نیمی از بیماران مبتلا به آبسه های مقعدی عارضه ای به نام فیستول مشاهده می شود. فیستول یک کانال کوچک است که ارتباطی غیرطبیعی بین محل بروز آبسه و پوست ایجاد می کند. گاهی اوقات فیستول به صورت مداوم تخلیه می شود. البته ممکن است دهانه کانال بسته شده و آبسه مقعدی بسیار متورم و دردناک شود. برای درمان این عارضه نیز باید عمل جراحی انجام داد.
دلایل بروز آبسه مقعدی
آبسه در مقعد می تواند به دلایل مختلفی بروز کند که برخی از این علل عبارت است از:
- شقاق یا پارگی در کانال مقعد که عفونی شده است.
- ایجاد انسداد در غدد مقعدی
- بیماری دیابت
- عفونت های مقاربتی
- ابتلا به کولیت
- بیماری های التهابی روده مانند بیماری کولیت اولسراتیو یا کرون
- برقراری رابطه جنسی از طریق مقعد
- مصرف داروهایی مانند پردنیزون
- بیماری های التهابی مربوط به لگن
اگر بزرگسالان در طول رابطه جنسی مخصوصاً روابط مقعدی از کاندوم استفاده کنند از بروز آبسه مقعدی جلوگیری می شود. برای نوزادان و کودکان نوپا نیز باید پوشک را به موقع تعویض و در هنگام دفع مدفوع، محل موردنظر را به خوبی تمیز کرد.
علائم آبسه در مقعد چیست؟
اگر در مقعد شما آبسه ایجاد شده باشد ممکن است یک یا چند علامت یا نشانه زیر را مشاهده کنید:
- دردی که معمولاً ثابت و ضربان دار است و در هنگام نشستن بدتر می شود.
- پوست اطراف مقعد متورم، قرمز و حساس می شود.
- از مقعد یا اطراف آن چرک ترشح می شود.
- به یبوست یا درد همراه با حرکات روده مبتلا می شوید.
- اگر بیماری به مرحله حاد خود برسد دچار بی حالی، تب و لرز خواهید شد.
چگونه آبسه مقعد را تشخیص می دهند؟
معمولاً ارزیابی های بالینی و معاینه مقعدی برای تشخیص آبسه مقعدی کافی است. اما گاهی پزشک برای تشخیص دقیق تر آزمایشات زیر را نیز تجویز می کند:
- بررسی عفونت های مقاربتی
- ابتلا به بیماری التهابی روده
- بررسی بیماری دیورتیکولار
- آزمایشات مربوط به سرطان رکتوم
اگر بیمار احساس ناراحتی کند برای انجام معاینه او را بیهوش می کنند. پزشک متخصص با توجه به شرایط بیمار ممکن است سی تی اسکن، سونوگرافی یا MRI را درخواست کند.
آبسه مقعدی با چه روش هایی درمان می شود؟
مهم است که تا قبل از فوران آبسه، آن را با عمل جراحی تخلیه کنند. برخی از پزشکان آبسه های سطحی مقعد را در مطب و با استفاده از بی حس کننده های موضعی تخلیه می کنند. آبسه های مقعدی عمیق تر یا بزرگ را باید در بیمارستان و با بیهوشی کامل تخلیه و درمان نمود.
پس از این عمل جراحی، داروهایی برای تسکین درد بیماران تجویز می شود. برای افرادی که بیماری زمینه ای نداند و سالم هستند، آنتی بیوتیک تجویز نمی شود. مصرف آنتی بیوتیک فقط برای افرادی ضروری است که مبتلا به بیماری خاص مانند دیابت یا بیماری های کاهش ایمنی هستند.
می توان جراحی فیستول را نیز همزمان با جراحی آبسه مقعدی انجام داد. البته توجه داشته باشید که اکثر فیستول ها بین چهار تا شش هفته پس از تخلیه آبسه ایجاد می شوند. گاهی نیز فیستول تا ماه ها یا حتی سال ها بعد نیز بروز پیدا نمی کنند. جراحی فیستول به صورت سرپایی یا با اقامت کوتاه مدت در بیمارستان انجام می شود.
مراقبت های پس از جراحی آبسه
بیماران پس از جراحی آبسه یا فیستول احساس ناراحتی کم می کنند و معمولاً درد آن ها با داروهای مسکن کنترل می شود. به همین دلیل می توانند به فعالیت های روزانه خود مانند کار یا تحصیل بدون هیچ وقفه ای ادامه دهند.
معمولاً به بیماران توصیه می شود تا روزی سه یا چهار مرتبه ناحیه آسیب دیده را در حمام آب گرم بشویند. همچنین برای کاهش ناراحتی ناشی از حرکات روده از نرم کننده های مدفوع استفاده می شود. استفاده از گاز یا مینی پد نیز از کثیف شدن لباس بیمار جلوگیری می کند.
ممکن است پس از انجام عمل جراحی آبسه مقعدی با مشکلات زیر روبرو شوید:
- عفونت
- ایجاد شقاق در مقعد
- برگشت آبسه ها
- جای زخم یا اسکار
جمع بندی
ما در کلینیک آریایی انواع مشکلات و بیماری های مقعدی را با روشی تخصصی و مؤثر درمان می کنیم. آبسه مقعدی، شقاق، فیشر و فیستول ایجاد شده در اطراف آن با روش هایی نوین در این کلینیک زیر نظر آقای دکتر علی آریایی درمان خواهد شد.